În Rusia s-au înregistrat deja primele cazuri de infecție fungică rară și mortală pentru pacienții COVID. Aceasta mai afectează, de asemenea, și pe cei care au trecut deja prin boală.
Infecția fungică rară și mortală ce poartă denumirea de mucormicoză a fost numită de medicii indieni „ciuperca neagră”.
Din fericire, aceasta nu se transmite de la om la om și nu provoacă un focar în masă, informează The Moscow Times.
Infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier, transmite Stirileprotv.ro.
„Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor și are cea mai agresivă formă la pacienții cu un sistem imunitar slăbit de alte infecții.
Noua variantă a coronavirusului a fost reperată în octombrie 2020, dar acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasat-o ca ”variantă care stârneşte îngrijorare”, alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.
Varianta indiană B.1.617 grupează de fapt trei subvariante distincte, cu unele mutaţii comune şi altele diferite.
În ultimul său raport publicat marţi, OMS menţionează că între cele trei sub-variante ar putea exista diferenţe importante, însă datele disponibile în prezent sunt prea limitate pentru a permite o caracterizare diferenţiată, de unde şi clasarea acestei variante în bloc în rândul celor care stârnesc preocupare.
Fiecare din primele două sub-variante (B.1.617.1 şi B.1.617.2) a fost detectată în peste 30 de ţări, dar cea de-a treia (B.1.617.3) a fost foarte puţin observată în afara Indiei, unde este minoritară.
Odată cu explozia epidemiei în India, unde numărul deceselor în rândul bolnavilor de COVID-19 a trecut pragul de 250.000, această variantă a fost foarte repede bănuită că ar fi responsabilă pentru valul de infectări.